Samenwerken in groep 4

In de eerste schoolweken is het erg belangrijk dat kinderen een groep gaan vormen. Ze zitten wel bij elkaar in de klas, maar een groep zijn is toch wat anders. Bij de vreedzame school leren we om met verschillende kinderen samen te werken.

We hebben bijvoorbeeld samen een tekening gemaakt met 1 stift. De kinderen mochten de stift van elkaar afpakken als ze aan het tekenen waren en de ander mocht dat niet weigeren. Ook mocht er niet bij gepraat worden. De kinderen vonden dit erg leuk om te doen en ze konden het ook goed.

Ook mochten ze met behulp van een placemat ideeën opschrijven voor groep 4. Wat vinden zij belangrijk in onze klas? Eerst mocht je je eigen ideeën opschrijven, maar daarna moest je met de anderen in je groepje overleggen en samenwerken over wat voor gezamenlijke ideeën ze hadden. Dit was nog best lastig, want dan moet je echt goed luisteren naar elkaar en soms een beetje water bij de wijn doen.